Sportmassage bij Zensaties in Amsterdam
 

Sportmassage

Sport je regelmatig of dagelijkse bewegingen verdienen ontspanning en herstel. Massage geeft spieren de ruimte om kracht op te bouwen voor een volgende training. Sportmassage is geschikt voor iedereen die zijn spieren gebruikt en vooral aan te raden wanneer je regelmatig sport. Aan de hand van de conditie van je spierweefsel kan ik advies en oefeningen geven om je sportprestaties te verbeteren. Een sportmassage is aan te raden bij:

 • Kramp, tintelingen en koude handen of voeten
 • Optimaliseren van uw sportprestaties
 • Om uw lichaam een boost te geven
 • Bij klachten als stijfheid of vermoeidheidssignalen
 • Hoofdpijn, spanningen in rug, nek en schouders
 • stijfheid in spieren en gewrichtsklachten
 • Emotionele verwerking
 • Stress, onrust of burn/out
 • Onrust en concentratie problemen

Afvalstoffen afvoeren en spieren voeden

Tijdens een sportmassage pas ik meerdere grepen toe: Ik zoom in op een spier en ik sta stil bij eventuele triggerpoints. Je kunt kiezen uit een massage voor een deel van het lichaam (bijvoorbeeld nek, schouders en rug) of voor algehele lichaamsmassage. Om het herstel van de spieren te stimuleren gebruik ik veel strijkingen, zodat de bloed- en lymfestroom actiever wordt. Op die manier kunnen afvalstoffen en vochtophopingen sneller worden afgevoerd. Voedingsstoffen kunnen beter worden aangevoerd zodat de spier beter gevoed is, in balans is en ‘schoongemaakt’. Sportmassage is ook een goede manier om je voor te bereiden op een sportieve prestatie en om die achteraf te evalueren.

Triggerpoints

Om kracht te leveren moet een spier contraheren, als een spiervezel of groep meer contracties levert dan het aan kan, zijn ze niet meer in staat om hun samengetrokken toestand te verlaten. Door de continue aanspanning wordt de bloedcirculatie belemmerd en hopen afvalstoffen zich op. Door de verkramping zal de spier verkorten en pijn veroorzaken aan de aanhechtingspunten. Bij aanraking kan het zelfs als een blauwe plek aanvoelen. Ik masseer de verkramping los, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Triggerpoints kunnen uitstralende pijn hebben naar een ander gebied in het lichaam. Klachten die vaak door triggerpoints veroorzaakt worden zijn bijvoorbeeld:

 • regelmatig terugkerende hoofdpijn
 • nek- en schouderpijn of stijve nek
 • rugpijn, uitstraling in het been
 • pijn, tintelingen en gevoelloosheid in de vingers

Werkwijze massage van een triggerpoint

Op de plek van de knoop geef ik een aantal minuten druk met mijn vingertop, duim of elleboog, net zo lang tot ik de spanning voel afnemen. Ik glij hele korte stukjes heen en weer in een snel tempo, eigenlijk wrijf ik het weefsel stuk, waardoor de doorbloeding enorm verbetert wordt, de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd en de voedingsstoffen aangevoerd. Het lichaam wordt zich weer bewust van deze plek en start het herstel. Het lichaam repareert niet alleen het weefsel wat ik heb ‘stuk gewreven’ maar ook de oudere beschadigingen waardoor uiteindelijk het weer in zijn normale staat komt. Een massage met het accent op triggerpoints is steviger, sneller en pijnlijker dan een ontspanningsmassage, maar wel erg effectief. De dagen na de behandeling kunnen de klachten tijdelijk toenemen en kan de spier beurs aanvoelen, dit hoort bij het genezingsproces dat in werking is gezet door de massage.

SPORTMASSAGE